De Nederlandse markt – de prijzen stijgen weer
De Nederlandse woningmarkt verkeert in zwaar weer. Er is een enorme vraag naar woningen, maar er wordt veel te weinig gebouwd. En als er dan gebouwd wordt, zorgen grondprijzen en bouwkosten er vaak voor dat woningen gelijk € 500.000,- kosten of dat je naar een appartement van slechts 40m2 zit te kijken. Het zijn onze starters die hiervan de dupe zijn. Woningen met een prijs van rond de € 300.000,- of lager zijn uiterst zeldzaam. Zeker nu de gemiddelde woningprijzen in Nederland ook nog eens aan het stijgen zijn.

Wat kunnen starters nog wel?
Het romantische idee van het grote avontuur, voor het eerst een eigen dak boven je hoofd, is voor veel starters een onbereikbaar ideaal geworden. En dat terwijl wonen een eerste levensbehoefte is. Waar moet je naar toe dan, wat kun je doen? Jarenlang wachten op een huurwoning? Toch maar die kleine woning die tientallen jaren oud is?

Het gevaar
Veel starters kiezen noodgedwongen voor dat laatste: een oude woning kopen omdat die oude woning vaak het enige is dat qua prijs bereikbaar is. Het gevaar dat dit met zich meebrengt kondigt zich natuurlijk van mijlenver aan. Een oude woning vraagt vaak, veel en groot onderhoud. Als je naar de toppen van je financiële kunnen bent gegaan, overboden hebt, je hebt je reserves verbrand en groot onderhoud dient zich aan, wat dan? Een hypotheek kun je er niet meer bijkrijgen want je zat al aan de max, een ‘gewone’ lening kost goudgeld en zo ontstaat er een draaikolk van ellende.

De oplossing
Ontwikkelcombinatie Spoorzone Rijswijk en Gemeente Rijswijk hebben zich tot het uiterste ingespannen om met De Machinist een project te ontwikkelen waar starters nog wél terecht kunnen. Met betaalbare woningen van rond en zelfs ónder de € 300.000,-. Omdat de Gemeente Rijswijk erfpacht mogelijk maakt (tegen een buitengewoon mooi percentage) en er ook nog eens een starterslening mogelijk is voor De Machinist, is De Machinist bij uitstek hét project voor een starter op de koopwoningmarkt, of je nu thuiswonend of huurder bent. Een koopwoning was nog nooit zó haalbaar!