In De Machinist maken we wonen weer haalbaar én betaalbaar! Jij kiest namelijk zelf hoe je koopt, volgens het “kies hoe je koopt” concept.

Je keuzes

In het “kies hoe je koopt” concept kun je zelf aangeven hoe je wilt kopen: de woning én de grond onder die woning óf alleen de woning. Bij die laatste optie houdt de gemeente Rijswijk de grond vooralsnog in eigendom en betaal je over die grond een rente, de erfpachtcanon.

De voordelen van erfpacht

De erfpacht heeft twee voordelen op maandlastgebied en één voordeel op ‘haalbaarheidsgebied’. Drie keer beter dus! De canon is lager dan de huidige hypotheekrente (3,04 % voor 20 jaar vast – in oktober – tegen een hypotheekrente van gemiddeld bijna 5%!) en dat geeft sowieso verlichting in de maandlast. Daarnaast is de canon aftrekbaar, net zoals een hypotheek. Met één groot verschil: op je hypotheek moet je aflossen om renteaftrek te krijgen en bij canon heb je dat niet. Over de grond heb je dus geen aflossingscomponent meer.

Die maandlastvoordelen tesamen leiden tot een stevig ‘haalbaarheids’-voordeel. Doordat de rente lager is, de canon lager is dan de hypotheekrente én je de aflossingscomponent over de grond ‘mist’ krijg je een hogere leencapaciteit. Je kunt dus met een lager bruto inkomen dan wat je normaliter nodig hebt tóch al in De Machinist wonen. En dus nog goedkoper ook! Kijk maar eens naar onderstaande berekeningen:

*bij een gemiddelde hypotheekrente 10-jaar vast en een canonrente van 3.04% in oktober 2023
*heb je leningen, zoals een private lease of doorlopend krediet, dan kun je minder lenen, vraag de Financiële Coaches van NEXTHome naar de gevolgen!
– Belangrijk om te weten: op ieder moment dat je dat wilt kun je de grond onder de woning alsnóg kopen. Is de hypotheekrente weer terug op de oude vertrouwde 1 of 2%? En je inkomen voldoende? Dan is het kopen van de grond op dát moment zeker het overwegen waard. Wij helpen je graag!
– De starterslening in dit voorbeeld bedraagt €40.000,-. Meer informatie over de starterslening? Klik dan hier.

Alleenstaande starter? In De Machinist kan het wél!

In 2024 kunnen alleenstaanden die een energiezuinig huis willen kopen een hogere hypotheek krijgen dan in 2023. Omdat we met De Machinist al zó dicht tegen de jaarwisseling aanzitten hebben we besloten om voor de meest kwetsbare groep op de woningmarkt, de alleenstaanden, alvast te doen alsof het 2024 is.

In 2024 kun je € 30.000,- extra lenen als je een energiezuinige woning koopt en als alleenstaande kun je (omdat je nu éénmaal lagere kosten hebt als ééngezinshuishouden) ook nog eens € 16.000,- extra hypotheek krijgen.

Dit maakt het mogelijk om met een bruto inkomen van circa €42.000 een appartement te kopen in De Machinist!

Kijk maar naar onderstaande rekenvoorbeelden.

Voorrang bij de toewijzing? Ga een oriëntatiegesprek aan met één van de financiële coaches!

Bij de presale van De Machinist blok 3 t/m 5 is het mogelijk om voorrang te krijgen. Die voorrang krijg je bij een positieve uitkomst van een oriëntatiegesprek met één van de financiële coaches van NEXTHome. In dit oriëntatiegesprek (wat uiteraard gratis en vrijblijvend is) komen jouw persoonlijke woonwensen en motivatie aan de orde, zodat wij weten wie jij bent en hoe wij jouw woonwensen het beste kunnen vervullen. Aan de hand van een vooraf ingevuld formulier krijg je tijdens dit oriëntatiegesprek te horen of een hypotheek (mits die nodig is) haalbaar is. Ook worden de te verwachten maandlasten besproken. Zo weten jij en wij of een hypotheek haalbaar (kun je een hypotheek verkrijgen voor het benodigde bedrag) en betaalbaar (vind jíj dat er een betaalbare maandlast ontstaat, waarbij ook het leven nog leuk blijft) is.

Wil je meer weten over het verkoopproces van blok 3 t/m 5?
Bekijk het verkoopproces van blok 3 t/m 5